Att vara nöjd

2023-03-18

Att vara nöjd betyder inte att du ska lägga dig platt ner, strunta i att klippa, klistra, ändra, förändra, utveckla, göra nytt, göra om osv.

Allt oftare möter jag människor runt omkring mig både i mitt professionella och mitt privata liv som springer så snabbt att de glömmer bort att stanna upp och titta, se, reflektera kring det som redan hänt, det som de redan skapat.

Spontant tycker jag att vi firar våra framgångar, resultat och hjälteinsatser alldeles för lite, med tanke på hur vi alla på olika sätt bidrar och skapar resultat på både längden och tvären i stort sett varje dag.

Även om vi inte når hela vägen ända fram på en gång, önskar jag att vi var fler som ville fira delmål. Tidsaspekten gör annars att vi kanske behöver vänta både ett, två eller fem år för att fira de långsiktiga målen. Och med största sannolikhet har även förutsättningarna under den här tiden ändrats så mycket att det inte heller är helt tydligt vad vi ska fira. Sannolikheten är stor att det inte blir något firande över huvud taget.

För några veckor sedan var jag med en grupp ledare som tillsammans med mig skulle göra en recap från året som varit och därifrån ta fram ett antal konkreta situationer och områden som vi skulle lyfta fram i syfte att fira tillsammans med alla medarbetare på den årliga traditionella julfesten som snart står för dörren. Den energi som skapades under den förmiddagen önskar jag att fler tog sig tid för. När vi startade klockan nio på morgonen fanns där inga speciella saker som genomförts under året… När vi avlutade kunde vi alla se konkreta, specifika och mätbara resultat av allt hårt arbete som gjorts, all fokus och den starka önskan om att bidra som jag tror att i stort sett alla har när vi går till våra arbetsplatser. Det vi gör behöver kännas meningsfullt, och vi vill vara med och göra skillnad på något sätt tillsammans med andra.

Jag tror inte att vi alltid behöver fira med champagne, flaggspel, fyrverkerier, blommor och choklad. Men att då och då på något synbart sätt fira det som redan hänt och de resultat vi redan skapat, där kan jag se att det finns en kraft av lycka, vardagsglädje och en god känsla som är väldigt värdefull.

När vi firar sänder vi en tydlig signal till både vårt hjärta och vår hjärna att vi är på rätt väg, och en känsla av att vara nöjd skapas i oss.

Så min uppmaning till oss alla i novembermörkret: Fira mer, så att vi skapar goda förutsättningar för oss själva av att vara nöjda – på riktigt.

Anne-Leé Holmberg

företagssymbolen