Vad gör jag för att utvecklas?

2019-03-28

Kul med all respons från senaste inlägget!

Några av er har frågat mig om vad jag själv gör för att ”utvecklas” i min yrkesprofession och som människa i livets vardag. Vad är det som ger mig en starkare positiv helhetskänsla?

För mig har utveckling inneburit olika saker under olika perioder, mycket beroende på de omständigheter och förutsättningar som styrt livet just då. En del har handlat om utveckling genom traditionella utbildningar, träningar, workshops, certifieringar, resor, upplägg med mentorer, coacher och terapeuter. Det har bidragit till – och bidrar till – att jag alltid får med mig ett antal nya kunskaper, erfarenheter, perspektiv, tankar, konkreta verktyg, intryck och bekräftelser men även att jag möter många människor som jag med största sannolikhet inte skulle ha träffat annars.

Ofta är jag snabbtänkt och självklar i min vardag med andra, men när det gäller mig själv och min egen utveckling har jag en ”inställelsetid” innan både huvud och hjärta är med och bidrar till att jag får den där goda helhetskänslan av mitt ”bästa jag”. Vad jag försöker säga är att när jag får input och kunskap om metoder, modeller, verktyg eller sätt att tänka och förhålla mig till behöver jag lite tid för att nya perspektiv, verktyg, tankar och intryck ska ”landa” i mig.

Livet i sig har gett mig en hel del frivillig och ofrivillig utveckling. Oavsett om jag valt det själv, eller andra hjälpt mig med valen, har resan med att hitta ett nytt sätt att förhålla mig till nya förutsättningar och omständigheter varit en resa av lärande i sig. Under sådana resor är det viktigt för mig att ha med mig min egen karta, tanke eller idé. Det behöver jag för att lättare guida mig själv i min vardag, så att jag både känner och vet att jag är på rätt väg, framför allt när de nya kunskaperna gör att allt till en början känns otydligt.

Jag vet inte hur ditt liv ser ut, men mitt liv är ganska mycket vardag. Och i vardagen tycker jag om att njuta av det som livet har att erbjuda av det där extra. För att ha energi, kraft och passion att navigera genom livet, har jag de senaste åren tränat mig på att njuta mer av det som vardagstiden erbjuder. Jag vet att när jag känner mig hel och komplett får jag på ett naturligt sätt tillgång till mitt ”bästa jag”. Men för att den goda känslan ska vara med mig i vardagen, behöver jag ta mig tid till att till exempel röra på mig, äta mat som är bra för mig, vara ute i naturen och umgås med familj och vänner.

Det senaste tuffa utvecklingspasset i vardagen inträffade nu i helgen. Så här efteråt kan jag se att jag bland annat tränade på förmågor som mod, tillit, lyssnande och kommunikation på hög nivå. Jag var i stallet där min äldsta dotter har sin häst, och skulle hjälpa till att släppa ut hästarna i hagen. Det har kommit en ny häst som heter Connor.  Att gå in i boxen till honom, sätta på täcke och grimma och leda ut i hagen – det är utveckling på hög nivå för mig, jag blev såååå glad. Efteråt åkte jag därifrån med ett stort leende och en god känsla av att ”I did it!”.

Fortsatt härlig tisdag !

Anne-Leé Holmberg