Tillit till din egen förmåga är inget du får – det är något du själv skapar

2013-11-22

De senaste månaderna har jag i möten träffat människor som bidragit och påverkat mig starkt genom åren på olika sätt. Några av er har jag känt sedan lång tid tillbaka, andra är nyare bekantskaper.

Nu på morgonen när jag åkte Roslagsbanan in till kontoret kom det bara över mig… hur uppriktigt glad och tacksam jag är som haft den stora förmånen i mitt liv att få träffa er som längs vägen trott på mig de gånger jag själv tvivlat på min egen potential, person och förmåga. Som en känsla av styrka och kraft, något som jag tror att vi människor behöver när vi ibland tvivlar på oss själva. Vet ni, om ni inte hade varit just där och då och på olika sätt stöttat mig i att ta ett nästa steg så hade många saker i mitt liv med största sannolikhet aldrig hänt.

Jag vill säga att jag verkligen uppskattar er som berättar att jag är bra eller vad jag ska välja, men det hjälper mig inte alltid att känna mer tillit till mig själv när jag sedan står där på egna ben, utan er.

Hur kan man då bidra till att öka andras tillit till sig själva?

För mig är det att genom handling och goda avsikter visa varandra att vi bryr oss, bryr oss på riktigt. Uppriktigt och sanningsenligt visar att vi vill att andra ska lyckas med det de säger att de vill eller inte vill.

Även om ni ibland är och har varit rätt jobbiga med era frågor – som oftast handlat om hur jag tänker eller vad jag ser att jag behöver göra mer eller mindre eller annorlunda framöver – så är det oftast precis det jag och andra behöver när vi tvivlar på oss själva.

Att vara med någon som har goda intentioner, som finns där och vågar prata om det som behöver pratas om, är inte alltid enkelt. Men det är bra och det är effektivt. Genom att få mig att själv sätta ord på vad jag tänker, känner och vill, så skapar jag mitt eget nästa steg. Att sedan ha dig där på vägen ett tag som frågar hur det går, följer upp, stämmer av och finns där resulterar i att jag oftast själv efter ett tag vet om det handlat om att jag tvivlat på mig själv eller om det varit en galen idé eller tanke.

Som du säkert vet är jag övertygad om att vi alla har den där kloka rösten inom oss som har svaret. Ändå är det inte alltid vi har den egna styrkan att se och lyssna på vår intuitiva förmåga, magkänsla eller vad du nu väljer att kalla den kloka rösten.

Min uppriktiga önskan är att fler av oss ska få möjlighet att känna det stöd för den egna tilliten som jag skriver om här. Och till dig som har en möjlighet att bidra och påverka andra människor i din roll som chef, ledare eller bara medmänniska – var medveten om det stöd du faktiskt kan vara, helt naturligt i din vardag.

Omtanke och bra samtal gör stora skillnader!