Lätt att underskatta kraften av ”kvitton” i vardagen

2017-04-20

Jag lever med en övertygelse att människor i grunden är goda och vill göra gott. Men, ibland blir det så tydligt att jag underskattar kraften i de där ”kvittona” vi ger och får ifrån varandra i vardagen.

Så svårt att säga, men så enkelt att göra när det är grundat i oss, äkta och sant från hjärtat. Att säga till exempel:

  • Tack…
  • Fint…
  • Det här hade jag önskat var annorlunda…
  • Tänk gärna på det här nästa gång…
  • Jag uppskattar dig…
  • Jag blir glad av…
  • Nästa gång har jag en önskan att…
  • Vad glad jag blir…

Detta är bara några exempel på ”kvitton” som jag är övertygad skulle bidra stort för mer lycka, glädje och välmående på våra arbetsplatser och våra liv i stort. När vi bekräftar, visar att vi ser andra människor – både när något fungerar bra och mindre bra – skapar vi mer förtroendefulla, tillitsfulla relationer. Det vill säga både när vi vill ge någon en bekräftelse på det vi uppskattar och när vi önskar att något var annorlunda.

Det är en sak att tänka något, och en helt annan att sätta ord på det vi tänker. I mina ögon är det att genom handling visa att vi bryr oss om. På riktigt.

Mejlet nedan fick jag igår från en chef som jag haft förmånen att träffa i individuella möten samt vid tillfällen för ledarträning i grupp.

Hej Anne-Lee,

Hoppas allt är bra med dig!

Du vet förmodligen det redan, men jag mailar dig nu för att informera att jag slutar på XXXX efter många fantastiska år och kastar mig in i nya utmaningar som chef och ledare på YYYY. Så får vi se om slipsknuten klarar sig där… Hahaaaa. Det känns bra.

 Tack för alla träffar vi haft genom åren. 

Jag har verkligen utvecklats som ledare och människa.

Och framförallt skapat en mycket större medvetenhet om mig själv och rollen som chef och ledare. Det kommer jag ta med mig och är helt övertygad om att ha nytta av hela livet och framförallt arbetslivet. Som du brukar säga: arbetet är ”bara en del av det riktiga livet”, glöm inte att fokusera på glädje och skratta mycket!

 Allt gott, FFF

Mejlet gjorde mig glad och lycklig, och skapade en positiv känsla av att göra synbar skillnad på riktigt. You made my day!

Se varandra – bekräfta varandra mer!

Anne-Leé Holmberg