Explore to create

2018-01-31

Jag är genuint, verkligen genuint, intresserad av att supporta människor och stökiga, röriga situationer. Och jag vet att det ger mig massor av stark positiv energi när jag får möjlighet att bidra. Men jag vet också att jag behöver fylla på med energi från andra håll för att jag ska fungera på lång sikt.

Min egen påfyllnad av energi, glädje och engagemang får jag på många olika sätt. Ett sätt för mig att skapa egen kraft och energi är att resa. Sedan någon vecka är jag hemma igen efter veckor som varit en härlig blandning av arbete och lediga oplanerade dagar. Kraften av vila, svara på mejl, skapa strukturer, prata i telefon, skriva på datorn i kombination med att vara på resande fot – då upplever jag och skapar ny kraft och energi på min insida.

Att resa är för mig också en upplevelse av världen och livet, tillsammans med människor som jag med största sannolikhet aldrig annars skulle ha träffat. Situationer uppstår som gör att jag behöver hitta sätt att förhålla mig till andra och det som händer, genom att bara vara och göra det bästa just där och då. Resmålet är spännande, ja, men de senaste åren har det blivit ännu viktigare för mig vem eller vilka jag reser tillsammans med för att alla upplevelser ska landa i den goda känslan.

Resan är målet 

Här nedan är ett exempel på en reflektion och ”spaning” som jag gjorde när det gäller flygplatserna jag landade på. Två ytterligheter av kulturer, bägge resmålen tar emot och skickar iväg flygplan, men på helt olika sätt utifrån omständigheter, förutsättningar, synsätt på människor och verksamhet.

Den första resan gick till ett land där människor är lyckliga och materiellt har allt de behöver och lite till.

  • På den här flygplatsen arbetar det väldigt begränsat med personal… för det kostar pengar.
  • Men det finns ett tydligt behov av mer personal från oss resenärer som vilset irrade runt, det kan jag lova.

Den andra resan var till ett land där människor saknar materiella ting men har minst lika lyckliga ögon när du möter deras blick.

  • På den här flygplatsen arbetar så många människor som det bara går, i så många led som möjligt, i syfte att bidra till arbetstillfällen. Flygplatsen fick 2017 pris för att man skapat flest nya arbetstillfällen i staden och var mycket stolta över det.
  • Med mina erfarenheter och preferenser av antal resurser för uppgiftens utförande råder det inget tvivel om att det på något sätt fanns ett behov av alla dessa människor, oavsett om de var medarbetare eller chefer eller vilken roll eller uppdrag de hade.

När det uppenbara är framför ögonen, är det svårt att blunda

Även om jag till viss del har en förmåga att skapa nytt och lära genom att gå utbildningar, läsa och lyssna på andra blir jag alltid lika fascinerad av hur verkligt, sant och på riktigt det blir genom egna upplevelser och nya perspektiv.

Vid många av dessa resetillfällen är det mer än naturligt att börja ställa massor av frågor. Som sedan leder till en ny tanke och snart landar i en härlig känsla av att det alltid finns möjligheter framåt.

Anne-Leé Holmberg