Att skapa och bygga framtidstro genom framtidsfokus

2020-06-30

Det är många organisationer och verksamheter som mer eller mindre medvetet befunnit sig i någon form av vänteläge, men även handlat i panik utan framtidsfokus och framtidstro under covid-19-virusets järngrepp.

Det är till viss del fortfarande skakigt och gungigt, även om vi generellt sett har mer kunskap och konkreta planer nu än för några månader, veckor och dagar sedan. Härligt att vi kan och har börjat bygga nya stabila grunder utifrån nya omständigheter och förutsättningar. En ny uppdaterad plattform och karta.

Det är några av er kunder som jag imponerats extra av.

Jag är imponerad av att ni som organisation, verksamhet, chef, medarbetare har ett mod av att möta det okända på ett konkret, positivt framåtriktat sätt. Ja, visst är jag glad för alla kunder som vill samarbeta med mig. Men för mig som människa är jag extra tacksam över att jag fått förmånen att vara en del av er arbetsvardag genom mina uppdrag tillsammans med er under de senaste månaderna. Ni har även hjälpt mig att inte tappa tron och fokus framåt, trots viruset. Samtidigt som vi har haft kul. Tänk vad vi har fikat och gått promenader hahaa.

Jag är imponerad av modet ni haft av att våga stå kvar och använda tillit till att ”gör vi rätt saker, så blir det rätt saker” samt fokus på att ”påverka i det vi kan påverka”. Det är som att det ligger helt naturligt i många av er när ni arbetar, oavsett vindriktning och motstånd. Det här förhållningssättet ger mig ett inre lugn och jag är övertygad om att varje besökare –  kund, deltagare och leverantör – också känner ett lugn i mötet med er.

Jag är imponerad av hur mycket saker vi skapat tillsammans under det här röriga halvåret. Mycket har handlat om strategisk kommunikation och samarbete, ett gemensamt fokus.

  • Vi har processat hur vi som verksamhet och chefer ska förhålla oss i olika frågeställningar kring covid-19.
  • Vi har upprättat frågor och svar-dokument på era intranet, i syfte att skapa ETT gemensamt svar och tydlighet i hur vi vill och kan leda och fördela arbete på distans.
  • Vi har arbetat med anpassning och förändringar av och i verksamheterna.
  • Vi har pratat ihop oss som EN verksamhet, trots att inte alla är på plats.
  • Vi har skapat planer framåt med små steg för att fortsätta bygga grund framåt.

Och ja, massor av annat.

Min psykologvän Lena brukar säga: ”Anne-Leé, livet kan gå snabbt från roligt till oroligt”. Det är verkligen den här halvåret ett tydligt exempel på. En hel värld som varit och är i förändring utan tydlig gemensam riktning.

Jag kommer att arbeta en kort tid till och sedan blir det sommarledighet. Önskar er alla en skön, härlig sommar – vi ses igen i augusti!

Anne-Leé Holmberg